luni, 17 martie 2008

Misiunea divina a omului

De-a lungul timpului, mai multi omuleti, bazandu-se pe ideea ca oamenii sunt in principiu needucati si ar inghiti orice le este spus, au hotarat ca este potrivit ca ei sa ghideze oamenii.
Acestia din urma, cel mai probabil isi vedeau de propriile vieti, bucurandu-se de ceea ce au, lucru care a deranjat pe cineva.
In prima faza au emis ideea de 'scop in viata'. Aceasta afirma ca fiecare om, are un destin pe care trebuie sa il urmeze pana la indeplinirea lui. Binenteles, nu prea avea sens daca acest scop putea fi atins dupa cateva zile de munca la camp sau vanatoare, asa ca scopurile trebuiau sa fie cat mai indepartate. Probabil ca dupa ceva timp, au aparut acei care au atins aceste tinte... nu e bine...
Dupa un timp indelungat de cugetare, s-a ajuns la concluzia ca este insuficient. Nu era rentabil sa fie nascocite noi scopuri si princpii pentru a tine oamenii ocupati. Un scop ideal ar trebui sa fie extrem de indepartat (atat cat sa nu poata fi atins) dar si in raza propriilor posibilitati.

Nu stiu cat a durat obtinerea unei astfel de idei, dar aparent este atat de eficienta incat s-a propagat pana in zilele noastre: principiul este sa i se spuna omului ca trebuie sa se schimbe, dar nu pentru un scop anume sau o tinta reala, ci doar pentru ca asa trebuie sau asa e bine. La intrebarea fireasca 'de ce?', raspunsul era prompt: 'este dorinta zeilor', iar cum oamenii primitivi nu stiau sa scrie, implicit nu stiau sa citeasca printre randuri, deci explicatia era destul de buna. Practic ii spuneai ca o entitate invizibila, intangibila si necunoscuta, care are posibilitatea sa ii distruga recolta sau norocul la vanatoare, doreste asta... nu te poti pune cu o astfel de entitate.
Astfel s-a obtinut noua reteta imbunatatita radical a scopului in viata. Acum se putea trimite un om la impinsul muntelui pentru o viata intreaga.

Ideea s-a autopropagat pana in zilele noastre cu o eficienta sinistra, trecand in mare prin mana religiilor - pentru cei ce nu inteleg, inchizitia si cruciadele sunt teme de casa - dar nu numai. Explici unui grup de omuleti cat de importanta este loialitatea fata de o persoana, le explici cat de importanta este persoana ta, iar cei care nu te cred aduc practic ofense zeului suprem care vorbeste prin tine, si VOILA! Servitori moka! Din nou pentru cei ce nu ma inteleg, fac referire din nou la crestinism dar mai adaug si islamismul (atacuri sinucigase... in scopul razboiului divin...).

Niciun comentariu: