vineri, 15 august 2008

Cum alegeţi ceea ce vreţi?

Ce culoare vă place? Ce gust vă place? Ce tip de experiențe vă plac? Aveți cu toții liste pregătite cu lucrurile care vă plac și cu lucrurile care nu vă plac.

Dar listele cu ceea ce vă doriți? Știți ce vă doriți? Nu cred... Pentru că ceea ce vă doriți, deși este o listă de experiențe, sentimente, lucruri etc. este concepută de cele mai multe ori prost. Mă refer aici la cum faceți referire la acestea. În principiu este vorba de faptul că vă gândiți la lucruri care vreți să vi se întâmple deoarece nu s-au întâmplat, lucruri care încă lipsesc din experiența voastră. Odată ce ați formulat dorințele, asumați o poziție de suspensie în care nu faceți nimic pentru a vă apropia de țintele voastre. Distanța dintre voi și țintele voastre se păstrează constantă deși voi continuați să repetați dorințele.

Undeva pe parcursul vieților noastre, am dobândit niște șabloane de gândire, fie dezvoltate de noi, fie învățate de la alții, pe care continuăm să le aplicăm din nou și din nou. Puteți face o simplă statistică empirică asupra vieții și gândurilor voastre, și veți constata că viața nu prea tinde să ofere prea multe sau prea mult dincolo de granița pe care o stabiliți prin gândurile voastre.

Practic voi ați avut o experiență, în urma căreia ați emis un gând, și apoi ați vorbit despre ea și inevitabil ați regândit-o, și ați aprofundat-o apoi ați regândit-o, ați vorbit despre ea și ați regândit-o, și apoi ați vorbit despre ea și putem să continuăm așa încă 2-3 pagini. Viața e foarte interesantă aici pentru că nu puteți să vorbiți prea mult despre un lucru, înainte ca el să înceapă să se manifeste ca experiență.

În acest mod se crează adevărurile personale. Vedeți ceva de care nu sunteți sigur, vă gândiți la acel ceva și eventual vorbiți despre el; între timp încep să apară peste tot mici dovezi care devin din ce în ce mai evidente/puternice pe măsură ce voi continuați să vă gândiți la acel ceva, până când în cele din urmă sunteți perfect convins de acel lucru iar acela este manifestat în viața voastră. (Poate suna complicat dar în esență este foarte simplu).

Dacă acest ceva de care nu ați fost inițial siguri este ceva frumos, cu atât mai bine. Dar dacă insistați pe ceva ce nu vă convine... Și ce buni sunteți la asta... "a dracului de buni" aș putea spune. Dacă aveți impresia că repetând prin gând și vorbe istoria, veți evita reproducerea ei... sunteți departe de adevăr.

În caz că nu ați prins idea: viața voastră vă spune că nu puteți povesti povestea fără să vă fie recreate circumstanțele în care s-a produs.

Sunt lucruri în viața voastră care vă plac? Povestiți-le.

Sunt lucruri în viața voastră care nu vă plac? Uitați-le.

Niciun comentariu: