miercuri, 14 ianuarie 2009

Vrei sa ai dreptate sau vrei sa fii fericit ?


Recent am auzit o remarca de genul “Vrei sa ai dreptate sau vrei sa fii fericit ?”

Incercand sa pricep cu adevarat intelesul intrebarii am ajuns sa pun multiple intrebari din categoria :

“Ce legatura are fericirea cu dreptatea ?”, “Ce fel de legatura este intre cele doau?” Si nu in ultimul rand “Ce este aia fericire si ce este dreptate?”

Nimic nu a fost mai concludent decat reactia unei persoane intr-o discutie un pic cam contradictorie: “Vezi ca am avut dreptate?” insotita de un ranjet si o satisfactie interioara ce putea fi observata si de un orb.

In acel moment am realizat ca “a avea dreptate”, in mecanismul logico-sentimental pe care noi toti il avem, se traduce de multe ori in “stiu”, “cunosc”, mai exact in “SUNT BUN, valoros”. In acelasi timp in momentul in care nu avem dreptate se traduce in contrarul: nu stiu, nu cunosc, nu sunt bun, nu valorez.

Si acum nu cred ca este cineva care sa nu fie fericit in momentul in care afla despre sine ca este foarte capabil si valoareza mult, fie ca este doar in ochii lui, fie ca asa este privit de mai multi.

Si totusi daca analizam la rece dreptatea/adevarul este un lucru foarte variabil care difera in functie de perspectiva fiecaruia asupara evenimetului si in functie de experientele anterioare ale fiecaruia ce il determina pe om sa interpreteze intr-un anumit fel propriu.

In concluzie nu exista un adevar unanim acceptat de catre toti, pentru ca fiecare este un filtru ce altereaza mai mult sau mai putin informatia perceputa fara nici macar sa isi de-a seama.

Problema apare in orice dicutie a nostra in contradictoriu ce se traduce intr-o batalie in a vedea cine este mai bun si mai “corect”. In acest moment se pune intrebarea pentru tine insuti : Realizezi ca adevarul tau difera de adevarul celui cu care vorbesti ? Si ca este foarte posibil ca fiecare sa aiba dreptate dar fiecare in partea lui. Realizezi ca aprecierea ta proprie e mult mai profunda decat daca ai sau nu dreptate? Si ca daca vrei sa fi cu adevart fericit cu ceea ce tu esti nu este nevoie de a avea dreptate intr-o discutie si mai ales nu e nevoie sa fortezi pe nimeni pentru a recunoaste faptul ca tu ai dreptate , este destul ca TU stii cine esti si ce esti si care este adevarul tau, si ca nu trebuie sa fie la fel cu al altora pentru a fi adevarat.

Chiar cred ca fericirea vine din interior si din modul in care tu apreciezi ceea este in jur din perspectiva propriului interior si nu din ceea ce vad altii, pentru ca daca tu crezi ceva fara a pune la indoiala ca este adevarul tau propriu, cei din jur treptat vor percepe acest lucru si vor accepta adevarul tau, fara insa a fi fortati sa fie deacord intr-o dicutie a cine are mai multa dreptate si care este mai bun.

3 comentarii:

Anonim spunea...

The truth will set you free. But first, it will piss you off.
Nu se refera la adevarul meu, nici la adevarul tau si nici la adevarul altora. Doar la acel adevar irefutabil si incontestabil.
De multa vreme stau si ma gandesc daca vulpea are dreptate vis-a-vis de struguri, dar in esenta e "adevarul" vulpii si rebel cum sunt refuz sa fiu de partea ei.
Strugurii acrii sunt buni, te ajuta sa iti dai seama de cat de dulci sunt alte fructe iar otetul e bun si el la ceva :)

Daniel spunea...

- despre ce vorbesti in ultimul paragraf ? este oare manipulare?

- daca adevarul tau este in conflict cu adevarul meu atunci aceasta "lupta" pentru "cine are dreptate" va avea loc oricum; faptul ca tu spui ca nu o doresti e ca si cum ai spune ca adevarul tau este adevarul absolut in subiect , iar acest lucru este cu mult mai rau decat sa te conving eu pe tine ca am dreptate pentru ca incerci sa explici tuturor ca nu au dreptate

- fericire/dreptate ? evident : http://en.wikipedia.org/wiki/Maslow's_hierarchy_of_needs

Raluca spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.