vineri, 5 decembrie 2008

Osmoza

Osmoza este procesul de difuziune a uneia sau a mai multor substanţe printr-o membrană permeabilă sau semipermeabilă.
Deși poate fi un termen nou pentru mulți, aparent toată lumea are impresia că funcționează pentru ei în diverse aspecte ale vieții lor. Se consideră din oficiu că: actul de a comunica este universal cunoscut și stăpânit; actul de a educa copii eficient este o banalitate; în urma analizei succesul zi și noapte succesul ar trebui să vină de la sine...
Osmoza nu funcționează în viețile noastre sociale... doar în laboratoare de chimie și în medii organice cu substanțe simple. În viața de zi cu zi, atunci când vrei să devii programator, te apuci de învățat programarea și eventual faci o facultate. Dacă vrei să devii pictor te apuci de pictat și studiezi cu un profesor de pictură. Dacă vrei să te dezvolți în orice domeniu, trebuie să mergi să îl studiezi, pentru că domeniul nu vine la tine în mod pasiv.
Câți părinți sunt astăzi care nu au studiat cum se crește un copil sănătos și puternic fizic și mental, și se întreabă cu mirare de ce au probleme cu copii lor?
Câți oameni nu au studiat comunicarea interumană și nu sunt lămuriți de ce ei spun ceva și receptorul mesajului percepe altceva?
Câți oameni nu au studiat psihologia/meditația pentru a ajunge la o stare de liniște și stabilitate mentală și se întreabă de ce sunt din ce în ce mai stresați în fiecare zi?
Câți oameni nu au luat medicamente prescrise de medici, și se întreabă de ce nu se însănătoșesc?
Care sunt țintele voastre în viață? Vreți să deveniți bogați - apucați-vă de studiat "drumul" banilor și veți învăța cum să aduceți banii la voi. Vreți să învățați să comunicați - nu mai presupuneți că ceea ce voi încercați să puneți în cuvinte ajunge la fel cum trebuie la destinatar, și puneți mâna și studiați comunicarea interumană. Vreți să fiți sănătoși - nu mai presupuneți că sănătatea este undeva în pastile din farmacie pentru că voi sunteți sănătatea voastră prin tot ceea ce voi mâncați, respirați și gândiți.
Osmoza o fi funcționând pentru celule, dar în nici un caz nu merge în mediul social. Pentru a compensa acest "neajuns" avem școli, cărți, cursuri, facultăți, antrenori, exemple, icoane... nu considerați că veți obține experiență sau cunoștințe prin osmoză.

Un comentariu:

Anonim spunea...

fiecare, cand citeste un text, scrie un text, vede o scara, priveste cerul, o face cu referinta la persoana sa. astfel ma referentiez si eu la textul tau si dau din cap aprobator, referitor la cum inteleg unii c-ar trebui sa-si creasca odraslele... ar putea fi aprofundat subiectul. multi cred ca stiu, putini cunosc... copilul are si suflet. are si nevoi. are si dorinte. si tare-i de greu sa-l intelegi, pentru ca tot ce trebuie sa faci, e sa vrei. si-asta e incredibil de dificil... "pune-ma sa fac bani, pune-ma sa mut o macara, pune-ma sa-ti construiesc un oras in 3 zile... ma dau peste cap, si le realizez. da' nu ma pune sa-mi pun mintea cu copilul asta, care pana mai ieri se caca in pantaloni, si eu il vedeam. lasa, ii dau bani, ii dau tot ce trebe, n-are cum sa nu creasca bine, sanatos, frumos, destept... "