luni, 1 decembrie 2008

Fiți schimbarea

Fiți schimbarea pe care vreți să o vedeți în lume. (Mahatma Gandhi)
Până acum și inclusiv în aceste vremuri, oamenii critică și doresc ca alții să se schimbe pentru ca lor să le fie bine. Dacă tot este perioada electorală, frumos ar fi să discutăm puțin despre lucrurile care nu se discută.
În momentul în care un om începe să-și critice liderii, îmi place să îl întreb: "de ce nu te duci tu să conduci?". Unii vor scoate la înaintare scuzele financiare, lipsa educației, politica și altele. Atunci schimb puțin tactica "Dacă eu acum ți-aș pune mijloacele financiare și educația ca să te duci să conduci, te-ai duce?" (... pauză... creierul este blocat în procesarea unei informații noi pentru el... apoi discuția continuă) Majoritatea continuă să mai scoată de prin fundul sacului câte o scuză obosită legată de timp sau talente din naștere dar în mare și-au declarat impotența în domeniul conducerii/managementului unei organizații/grup de oameni.
Aceștia sunt cei a căror hobby este critica, nicidecum cu vre-un scop sau țintă sau măcar cu speranța că problemele se vor rezolva... doar critică.
Cei care în schimb spun "Da, eu aș conduce" mai încasează o întrebare faină: "Ce ai face tu ca lider în problema de care tocmai te-ai plâns" (din nou pauză... mintea nu are destule date pentru ecuația cerută și durează mult până formulează un răspuns generic). Măcar există dorință...
Categoria a 3-a, a oamenilor care știu cum, ce și de ce, nu sunt prea ușor de găsit, întrucât în cele mai multe cazuri s-au apucat de muncă.
Fiecare om își face un plan. Iar planul lui include drumul lui și țintele pe care el le vrea atinse. Deși e destul de evident, nu este clară implicația: cei care nu au un plan, vor ajunge să facă parte din planul altora, care evident, nu include nici un beneficiu pentru ei. Nu durează mult și le pică fisa că ei nu au decât firmiturile de pe masa boierilor, și se mânie nespus... de parcă pe boieri i-ar durea undeva. Aici se naște critica inutilă: critic, dar nu fac nimic să schimb - să facă alții. Alții care? Alții care au un plan, dar care plan nu îi include pe ei. Sper că se observă logica circulară...
Mai există acea clasă minunată de oameni "prea inteligenți" pentru a conduce, din care am făcut parte până de curând, pentru care conducerea unui grup de oameni este o treabă pentru orice incult, numai pentru ei nu.
Dealtfel avem și o vorbă frumoasă în popor: fiecare popor are conducătorii pe care îi merită.
Nu sperați să vină făt frumos în armură de tablă să vă facă vilă, mașină și totul din banii statului, pentru că în mod sigur nu intrați în planul nici unui făt frumos. Fiți proprii voștrii conducători, dacă vreți să faceți ceva în viață. Ghidați-vă singuri printre probleme, rezolvați-le, schimbați-vă voi în bine, pentru ca cei de lângă voi să se schimbe.
Ori vă faceți singur planul, ori intrați în planul altcuiva - e atât de simplu.

Niciun comentariu: