sâmbătă, 25 octombrie 2008

Lucruri inteligente

Oamenii nu eșuează atunci când țintesc spre chestii mărețe și apoi nu le ating. Dimpotrivă: țintesc foarte jos și nimeresc (în cazurile bune) sau mai rău, nu țintesc de loc. Majoritatea oamenilor pe care îi cunosc au o foaie albă ca listă de vise și idealuri. Nu vin de nicăieri special, nu se duc nicăieri special... Aș putea spune că deja au murit, dar ajung să fie înmormântați decât după vreo 40 de ani.
Îi văd zi de zi vorbind și acționând și aproape că ai putea spune că sunt vii... Dar de fapt sunt asemenea unor cerșetori care au găsit o conservă mucegăită și sunt fericiți cu ea. Nici unul nu țintește mai sus de unde este. Se miorlăie, se bucură și critică de la înălțimea unui fir de iarbă și consideră că 4 cm mai sus este imposibil.
Se vorbește despre inteligența umană, și cât de inteligenți sunt unii oameni... îmi vine greu să cred că un om care nu face nimic pentru a evolua, poate face acțiuni inteligente.
"Te-or întrece nataraii,
De ai fi cu stea în frunte;
"

Și adevăr grăit-a... un om care acționează inteligent (întreptându-se spre idealul său), poate să facă ture în jurul unui geniu care vorbește și gândește dar nu acționează. Inteligența se măsoară în volumul acțiunilor care se fac pentru a ajunge la propriul țel înalt.
Se spune despre poporul român că este o țară de oameni inteligenți... având în vedere stadiul în care se află aș spune că nu e așa. E plină de oameni educați care își duc traiul de pe o zi pe alta, plină de genii care trăiesc în sărăcie, plină de instituții de educare unde te învață cum să gândești prost.
Problema este în frica de a visa măreț și de a acționa în consecință.
Fixați un țel înalt. Foarte înalt. Fixați o dată limită pentru îndeplinirea lui - țelurile fără dată limită tind să dispară repede. Vizualizați și planificați drumul până la acel țel. Împărțiți-l în bucățele mai mici (un elefant se mănâncă cate o bucățică, nu tot odată) și fixați țeluri intermediare mai mici.
Și apucați-vă de treabă. Veți fi uimiți să realizați că oricât de sus ar fi acel țel... chiar se poate realiza. Se poate începe cu o carte, se poate începe cu un nou program de sculat dimineața, se poate începe cu orice... dar trebuie să înceapă.

5 comentarii:

Anonim spunea...

incepe si tu prin a fixa scopul: "cum sa scriu corect in limba materna"

apropo la "a-ti" :)

Anonim spunea...

Bun venit pe internet, locul unde oricine poate spune orice despre orice. Mesajul ajunge acolo unde trebuie cu sau fara greseli gramaticale.

Daniel spunea...

problema este ,cu siguranta, alta. de ce ar dori o persoana sa isi puna teluri? in final, este irelevant orice reactie pozitiva ori negativa (le numesti succes, respectiv esec) a unei actiuni intreprinse; de ce? pentru ca motivele pentru care ai dorit sunt importante si nu ce ai dorit sau cum ai actionat sa detii starea dorintei.
mi se pare un pacat ca incarcam sa ne distantam de fericire pe motivul declararii unui intelect superior inauntru rasei.

Cristian Coţoi spunea...

Nu exista nici o legatura intre fixarea tintelor si reusita, dar exista o situatie consistenta pentru toti cei care au reusite putine sau de slaba calitate: lipsa tintelor in viata... deduci ce vrei.
A nu se confunda un salariu peste medie sau niste cunostinte peste medie ca fiind "reusita in viata" sunt doar o dispunere fireasca a lucrurilor, care paradoxal nu necesita prea multa vointa.

Anonim spunea...

nu mi a placut ce am citit. e prea superficial si incarcat