vineri, 27 iunie 2008

Există ceva...

Există ceva în tine despre care nu ştii. Ceva ce vrei nega că există, până când este prea târziu ca să mai faci ceva.

Este singurul motiv pentru care te scoli dimineaţa, singurul motiv pentru care înduri senzaţiile urâte, sângele, transpiraţia şi lacrimile. Este pentru că vrei ca oamenii să ştie cât de bun, generos, atractiv, amuzant, nebunatic şi isteţ eşti cu adevărat.

Teme-te de mine sau ridică-mă în slăvi, dar te rog, zi-mi că sunt special. Împărtăşim cu toţii o dependenţă. Suntem dependenţi de aprobarea celorlalţi. Am intrat toţi în joc pentru bătaia pe umăr şi recompensa strălucitoare pe care o arătăm celorlalţi. Uită-te la tipul isteţ cu insignă, lustruindu-şi trofeul. Străluceşte în continuare ca un diamant nebun, pentru că nu suntem decât maimuţe ambalate frumos în costume, implorând aprobarea celorlalţi.

(Citat tradus şi adaptat din Revolver)

joi, 26 iunie 2008

Sursa adevărului

A merge la medic cu o problemă de sănătate este un lucru destul de comun. La fel şi acceptarea a ceea ce el va spune despre acea boală. Fie că este vorba despre o reţetă, un verdict sau o părere, toate sunt acceptate ca adevăruri – în contextul de faţă, un adevăr este un lucru pe care noi îl considerăm ca fiind adevărat (gravitaţia, soarele, asfaltul, corupţia, semaforul etc.). Până aici totul pare ok.

Dar nu e! Nu e de loc bine. Undeva pe drum, din comoditate, oamenii au ajuns să înghită orice sub motivaţia "că sursa este de încredere". Deja mulţi am folosit sau am auzit folosindu-se sintagma "oamenii de ştiinţă (de nuş'unde) au descoperit că…" sau surata mai enervantă "pentru că aşa se face". "Oamenii de ştiinţă…" este relativ normal – un grup de omuleţi, folosindu-şi creierul, au descoperit ceva nou/interesant.

Dar atunci când auzi "pentru că aşa se face", deja te afli în faţa unor adevăruri plantate artificial. Nimeni nu ştie de ce la biserică se pleacă capetele de 2 ori (ca noţiune informativă, dpdv al liturghiei creştinii se pleacă 1 dată), de ce se căsătoreşte lumea, de ce face pomană sau de ce se mănâncă porc/miel de Crăciun/Paşti etc. Toate aceste idei vor genera din oficiu răspunsul "pentru că aşa se face" la întrebarea "de ce".

Este natural ca atunci când suntem mici să ne credem părinţii (pe cine altcineva să credem atunci când nici noţiunea de minciună nu ne este cunoscută), şi deci îi considerăm ca surse de încredere. Şi ca o implicaţie directă orice ne spun ei nouă, ajunge la noi ca adevăr. Problema apare atunci când informaţiile care vin prin ei, sunt greşite sau stupide. Ele ajung ca adevăruri la copii. Mai târziu ei acţionează conform acelor informaţii şi alţii se întreabă "cine l-o mai fi fătat şi pe ăsta?".

Orice adevăr primit în acest mod este aşternut frumos în propria noastră biblie de adevăruri, pe care o punem în aplicare peste tot şi care devine întotdeauna sursa tuturor conflictelor. Nu v-aţi întrebat niciodată de ce sunt atât de mulţi care consideră că actul de a fi căsătorit este un chin? De ce sunt atâţia care mănâncă mult şi prost şi nu se pot abţine.

Vreţi să ştiţi cu adevărat de ce faceţi voi ceva? Analizaţi-vă propriile acţiuni. Probabil că citiţi acest text pentru că este interesant, sau poate îl citiţi din lipsă de activitate, dar câte din acţiunile voastre nu au o motivaţie care conţine "aşa se face"? De ce vă căsătoriţi? De ce faceţi ceva ce nu vă place? Ce vă motivează să înduraţi transpiraţia, glumele proaste şi mijloacele de transport în comun?

Funcţionăm fără să ştim sub influenţa unor progrămele mici de a căror existenţă nu avem habar şi care ne conduc viaţa în cele mai interesante moduri. La o adică e destul de uşor, dat fiind că aproape nimeni nu este conştient de 100% din acţiunile sale.

miercuri, 4 iunie 2008

Preafericitul, preasfinţitul...

Dintre toate fiinţele care locuiesc pe acest pământ, oamenii au dobândit undeva pe drum credinţa că trebuie să fie fericiţi. Toate celelalte pur şi simplu trăiesc. Nu avem un manual pentru cum se atinge fericirea, aşa că fiecare a luat-o cum i-a venit lui pe moment. Unii au vrut să aibă mai multe, alţii au vrut să simtă experienţe mai variate, alţii au vrut pur şi simplu să experimenteze simplitatea ş.a.m.d.

Nici unii nu au înţeles prea clar noţiunea de fericire aşa că au ajuns repede în stări de panică legate de faptul că nu pot obţine fericirea. Şi ca să nu le arate celorlalţi că nu pot obţine fericirea au început să o mimeze. Să zâmbească, să glumească, să mimeze abundenţa, cunoaşterea… Nu a durat mult până au ajuns să mimeze mai bine decât să trăiască şi să le fie frică ca ceilalţi să nu afle că nu sunt fericiţi sau să piardă puţina fericire pe care o au. Frica la rândul ei generează gijile (faţă de orice), dar mai ales faţă de ceea ce gândesc ceilalţi; pentru că vor cu disperarea să se integreze între ceilalţi, lucru destul de greu de realizat având în vedere cât de mult se urăsc unii pe alţii. Cam pe-aici e punctul în care oamenii se deosebesc de celelalte animale. Ne separăm de orice nu ne place şi orice nu cunoaştem, de orice arată altfel, de oricine gândeşte altfel, de orice diferă mai mult decât ni se pare nouă admisibil. Deja avem împărţirea pe culori (alb, negru, galben, roşu etc.), împărţirea pe religii, împărţirea pe gusturi muzicale, împărţirea pe chef – n-are nici un dumnezeu (emo, manelişti, psdişti, rockeri şi multe altele), împărţirea pe vârste şi cam câte ne vin nouă pe scufiţă.

Consecinţa directă este că prin astfel de excluderi repetate au ajuns să se simtă singuri. Extrem de singuri… la fel de singuri ca şi toţi ceilalţi 6 miliarde de oameni (cu mici excepţii).

De unii singuri şi fără ajutorul celor din jur, deja au atâtea probleme încât nu le pot face faţă. Sunt în faza în care plătesc alţi oameni să le asculte problemele, şi se comportă ca şi când sunt pe cale şă se vindece de probleme.

Nu avem manual de folosire pentru viaţă aşa că mulţi încep să pună întrebări. Apare inevitabil teama de necunoscut aşa că oamenii inventează zeii şi dumnezeii, pe care îi pus deasupra se fac că fac ce vor zeii pentru a avea siguranţa zilei de mâine şi pentru a mai reduce din frica de moarte - acum crezând că după moarte cineva îi va lua în braţe şi le va sufla în fund pentru eternitate. Pentru aceasta crează manuale numite cărţi sfinte, încropite la viteză şi scrise cât mai criptic pentru a ţine ocupaţi oamenii pentru câteva sute de ani. Acum tot ceea ce este scris în acele cărţi este literă de lege pentru oricine crede în ele.

Dar se constată că vecinul are un zeu diferit de cel personal, şi este deci diferit, aşa că trebuie explicat rapid că zeul personal are scula mai mare decât zeul vecinului, şi deci vecinul trebuie să renunţe la individul lui invizibil pentru a se ruga la individul lui invizibil cu obiectul mai mare. Cam pe-acum pornesc cele mai pasionale şi mai eficiente războaie din câte există şi cu mult mai durabile decât alte tipuri de războaie.

Oamenii se apucă de studiat ce au spus alţi oameni pe care pe baza unor preferinţe umane îi declară "mai oameni" decât ceilalţi, apoi se apucă să se certe cu privire la ce a vrut să spună/scrie acei oameni "mai oameni", ignorând faptul că tot oameni erau şi aceia. Spusele sau cărţile lor devin o formă de cărţi de căpătâi, şi orice scrie acolo trebuie să fie adevărat. Pentru a-i ridica cât mai sus sunt adăugate cuvinte în plus la numele fiecăruia: inginer, doctor, docent, master, preasfinţit, preafericit, ca şi când aceste nume auxiliare i-ar apropia de cer mai mult, deşi în ceea ce priveşte pământul toţi stăm pe el, iar în ceea ce priveşte cerul nici unul nu ajunge la el.

Oamenilor le place să tragă linii imaginare pe pământ, bazându-se pe aceleaşi principii pe care se bazează şi preferinţele lor vestimentare sau micile diferenţe lingvistice.

Şi toate acestea au la bază ideea că fiecare are dreptul să fie fericit.

marți, 3 iunie 2008

A-ţi umple locul

Undeva în sămânţa noastră se află instinctul de a evolua, iar acesta se manifestă în foarte multe moduri, dată fiind complexitatea omului. Comun tuturor formelor de evoluţie este creşterea: mai mare, mai deştept, mai rapid, mai bogat, mai faimos etc. Fiecare îşi alege ceea ce vrea să dezvolte.

Dar deşi toţi avem acelaşi dorinţă în sângele nostru, puţini fac ceea ce îi dezvoltă cu adevărat. Pentru a ajunge mai puternic, este necesar să depui efort fizic împingându-ţi limitele tot mai departe; pentru a ajunge mai deştept trebuie să îţi foloseşti creierul şi imaginaţia cât mai des. Atunci când limitele tale vor fi atinse, te vei extinde setând noi limite şi păşind într-o nouă etapă de evoluţie. Dacă limitele nu sunt atinse, atunci evoluţia nu este posibilă. Nu poţi deveni mai puternic fizic stând pe un scaun şi uitându-te la nori sau stele, aşa cum nu poţi deveni mai deştept în absenţa activităţilor care antrenează creierul.

Fiecare om are un spaţiu fizic, mental, emoţional, spiritual pe care îl ocupă, iar orice acţiune a sa se încadrează în acest spaţiu. El poate alege să facă lucrurile folosindu-şi foarte puţin capacităţile, sau poate alege să facă lucrurile în cel mai bun mod pe care îl ştie – adică a-şi umple spaţiul. Făcând lucrurile din ce în ce mai bine, la un moment dat acel spaţiul va fi umplut, iar ca răspuns acesta se va lărgi pentru a permite omului să se extindă şi mai mult. Acesta e principiul evoluţiei. Nici o fiinţă nu poate evolua dacă nu îşi atinge limitele. Nu există altă cale de a evolua. Starea în care se află toată lumea momentan vine din modul în care oamenii fac lucrurile. Dacă toţi şi-ar umple spaţiul, atunci multe din problemele omenirii nu ar exista în acest moment... dar asta e altă discuţie.

Deşi toţi tindem să ajungem mai sus, puţini sunt cei care fac ceea ce trebuie cu adevărat. Acel ceva este unul dintre lucrurile care fac diferenţa între învingători şi pierzători. Învingătorii au obiceiul să facă lucruri pe care pierzătorii nu le fac. Atât pierzătorilor cât şi învingătorilor nu le place să muncească (asta e simplu). Atât pierzătorilor cât şi învingătorilor nu le place să se trezească de dimineaţă (asta e şi mai simplu). Dar ambii o fac. Diferenţa majoră este că întotdeauna un învingător va face ceea ce trebuie să facă conştient de faptul că ceea ce ei fac îi dezvoltă şi le este mai de folos să-şi facă bine. Pierzătorii preferă să dea buleală şi apoi să scoată dicţionarul propriu de scuze prin care să justifice de ce nu au reuşit să facă. Vor începe să raţionalizeze situaţia căreia ei nu i-au putut face faţă, să explice toţi factorii care le-au stat împotrivă, ca şi când ei ar fi o simplă bulă de săpun în bătaia vântului. Învingătorii nu raţionalizează, ei fac. Fie că reuşesc sau nu, ei se dezvoltă prin fiecare lucru pe care îl fac şi îşi asumă roadele acţiunilor lor.

Ştiţi cum se prind maimuţele în India? Se face o cutie cu o gaură în ea. În cutie se pun nuci. Maimuţa miroase nucile şi bagă mâna după ele în cutie. Acum însă dimensiunea găurii nu este destul de mare cât să permită pumnului închis să iasă, a fost doar destul de mare pentru ca mâna deschisă să intre. Desigur, dacă ar da drumul nucilor, nu ar fi nici o problemă, dar deja intuiţi ce alege... de fiecare dată: ea nu dă drumul nucilor, nici măcar când vânătorul se apropie de ea. De multe ori oamenii nu se comportă mai deştept decât acele maimuţe, deşi ne place să spunem că "animalele sunt proaste".